czwartek, 12 maja 2011

Jak zagospodarować niewielką kuchnię?

Mała kuchnia - mały kłopot?
Niekoniecznie. W praktyce bywa odwrotnie - na niewielkiej przestrzeni trudno zaplanować coś niebanalnego, a w końcu o to w indywidualnym projekcie chodzi. Można oczywiście standardowo poustawiać szafki dolne i powiesić górne, ale czy taki zabieg można nazwać projektem? I czy właściciele mniejszych kuchni mogą pozwolić sobie na marzenia o piekarniku na ergonomicznej wysokości, zmywarce i miejscu na posiłek?
Kuchnia, o której chcę dziś napisać jest doskonałym przykładem na to, że na niewielkim metrażu można zmieścić te i wiele innych, zarezerwowanych dotąd dla dużych kuchni rozwiązań.
Oczywiście, pewne ustępstwa są konieczne - rezygnacja z dużej zmywarki na rzecz mniejszej o szerokości 45 cm, zlewozmywak z jedną komorą zamiast masywniejszego o dwóch komorach czy piekarnik z funkcją mikrofali o wysokości 45 cm zamiast tradycyjnego.
Dzięki zastosowaniu blatu odbijającego światło kuchnia wydaje się przestrzenna i lekka, pomimo wyraźnego rysunku frontów. W projekcie udało się także uwzględnić wymarzone przez inwestorów stołki barowe.







W ten sposób niewielka przestrzeń stała się nowoczesną, ergonomiczną i szykowną kuchnią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz