poniedziałek, 16 stycznia 2012

Wysoka zabudowa w kuchni

Mianem wysokiej zabudowy kuchennej określa się system kilku wysokich, sąsiadujących ze sobą szaf. Wymiar słupków jest uzależniony od wysokości pomieszczenia i projektu – szafy mogą być zabudowane do sufitu, lub zabudowane we wnęce o dowolnym wymiarze.




zdjęcia - inspiracje z internetu

Najczęściej stosowaną szerokością jest wymiar 60 cm – wtedy w szafce można zabudować lodówkę, piekarnik lub kuchenkę mikrofalową.


zdjęcia projektów mojego autorstwa

Coraz częściej spotykanym elementem w zabudowie słupkowej jest ekspres do kawy, często montowany w towarzystwie szufladki do podgrzewania naczyń.

zdjęcie projektu mojego autorstwa

Jakie jeszcze sprzęty AGD możemy umieścić w wysokiej zabudowie? Zdarzyło mi się zaplanować zmywarkę do naczyń, zamrażarkę, lodówkę wolnostojącą – przy tej ostatniej trzeba pamiętać o przestrzeniach wentylacyjnych niezbędnych do jej bezawaryjnego działania.

zdjęcie projektu mojego autorstwa

W słupkach można także zainstalować wolnostojącą kuchenkę mikrofalową, krajalnicę i inne kuchenne maszyny o dużych gabarytach.

zdjęcia - inspiracje z internetu

Co jeszcze mogą ukrywać wysokie szafy w kuchni? Poza tradycyjnymi półkami, których wysokości są uzgadniane z inwestorami – wszelkiego typu kosze cargo.
Instalując np. kosz Swing Peka zyskujemy wygodny dostęp do przechowywanych tam produktów:
Na uwagę zasługują także kosze skośne:


jak również najczęściej wybierane przez klientów kosze wysokie:

zdjęcia - inspiracje ze strony firmy Peka

Warto porównać ofertę kilku producentów koszy cargo, a najlepiej osobiście przetestować produkty wystawione na ekspozycji.

Planując wymarzoną kuchnię warto pamiętać o fakcie, iż wysoka zabudowa maksymalnie  wykorzystuje przestrzeń w kuchni, a ponadto pozwala na zaaranżowanie ciekawego z punktu widzenia designu zestawienia form i kolorów.

zdjęcie projektu mojego autorstwa

Kuchnia firmowa

Kuchnia firmowa w wielu instytucjach i urzędach traktowana po macoszemu, nie zaplanowana, źle zagospodarowana. Często mianem kuchni nazywana jest samotnie ustawiona szafka pod zlewozmywak i czajnik.
Jednakże coraz większe grono pracodawców widzi potrzebę zaprojektowania eleganckiej kuchni, do której śmiało można by zaprosić ważnych kontrahentów.
Kuchnia, którą prezentuję dzisiaj mieści się w dużej firmie zlokalizowanej pod Poznaniem. 
Kolory – białe, lakierowane fronty oraz ciemne blaty i płyty na ścianę tworzą elegancką i wygodną przestrzeń.




Poza zlewozmywakiem znalazło się miejsce na zmywarkę do naczyń, zaplanowałam także niewielką,dwupolową płytę ceramiczną. 
Na długim blacie roboczym ustawiony został ekspres do kawy, kuchenka mikrofalowa oraz czajnik.


W kuchni zaaranżowałam także stół na sześć osób.
W tej konkretnej sytuacji miałam do dyspozycji dużą przestrzeń przewidzianą na kuchnię – ale również mniejsze aneksy można ergonomicznie zaprojektować. A jeżeli jest z tym problem – pora na wizytę architekta!